Kérdésed van? Hívj minket bizalommal! +421948362041

Hétfő - Péntek

08:00 - 18:00

 

 

 

 

 

Blog

Az edzés alapelvei

RockDry
RockDry
2022.06.04 08:00
Az edzés alapelvei

Mire is gondoltunk amikor először lementünk az edzőterembe?

Kezdőként, tapasztalatlanként sokan úgy voltunk vele, hogy megpróbáltuk mennyit nyomunk fekve, mennyivel is megy az a hires bicepszezés, néztük magunkat a tükörbe, hogy dagadnak-e már azok az izmok.

 

Ezután egyre több gyakoraltot fedeztünk fel, amit egy héten többször is megedzettünk, abban a hitben, hogy ha minnél többet edzünk, annál korábban leszünk erőssek és izmosak. Próbáltunk sokat enni, és igy, ha szerencsénk volt, kezdetben fejlődtünk több, vagy kevesebb sikerrel. Majd idővel azt vettük észre, hogy egyre több időt a teremben töltöttünk, esetleg fájt itt és ott a válunk, vagy épp a csuklónk, és már a fejlődés, és a lelkesedés sem volt olyan, mint az elején.

MIÉRT IS? Ennek több oka is lehet. A hosszú edzések is felelősek lehetnek ezért, mivel az összes izomcsoportot heti több alkalommal is nagy erőbedobással megedzettük, és ha még a tápanyagbevitelünk, és az alvásidőnk is sántitott, ami ideális esetben 7-9 óra , akkor a regenerálódás nagyon nehézkes volt. Minden izomcsoportot heti egy alkalommal szabad megedzeni, kivételek ez alól az olyan edzés programok, amik során kettő vagy három edzés napra van szétosztva egy adott testrész, igy egy edzés során kevesebb terhelést kap az izomzat, és rövidebbek az edzések, igy a regenerlódást sem akadályozza.

Az izomzat minden edzés alatt mikrosérüléseket szenved, nem kell megijedni, mivel ez egy normális folyamat. Az izomzat ezeket a mikrosérűléseket igyekszik minél előbb helyre állitani, igy válik egyre erősebbé, és ha az étkezés is megfelelő, akkor vastagabbá is. Itt viszont térjünk ki még egy fontos dologra! Az intenziv edzések után, 24-48 órán belül jeletkezik AZ IZOMLÁZ. Miért is alakul ki az izomláz? Ennek sok oka lehet, erre majd a későbbiekben kitérek, egy csak erről szóló irásomban. De egy-két dolgot most is elárulok.

Az egyik fő oka amikor az izomzatot és az idegredszert olyan sokk éri amihez nincs hozzá szokva. Igen, és ez az edzés! Az edzés alatt keletkezett legkisebb sérülések, valamint az izomzat legszélsőségesebb nyúlásai is izomlázat okoznak. Ez nagyrészt az izomépités számára előnyös, mivel a tejsavnak az edzett izomzatban ezután következő bejutása a növekedési hormon fokozott kiválasztásával jár. A növekedési hormonnak ezt az izomépités számára fontos kiválasztást a negativ mozgása ismétlése nagymértékben támogatja.

Az edzett izomzat könnyen felpumpált érzése az edzésegységet következő napokon a tejsav ilyen jellegű felszaporodásának a jele. Az izomláz igy tehát az intenziv edzés bizonyitéka, és a növekedési hormon fokozott kiválasztása révén alapvetően részt vesz az izomépitésben.
Az extrém izomláz – Melyet erős fájdalmak kisérnek, ez azomban mindig elketrülhető. Ebben az esetben az edzés által keletkezett izomszakadások túl nagyok ahhoz, hogy a következő edzésig megfelelően regenerálódjanak, ezért hosszab pihenési idő válik szügségessé.

Az ismétlés negativ mozgása nagyon szokatlan terhelést jelent a testünk számára, főleg abban az esetben, ha majdnem mindig kizárólag pozitiv mozgásokkal ütköznek. Ezért reagál az izomzatunk a negativ ismétlés esetén különösen jól, méghozzá izomépitéssel! Ennek alapelveként az 1-2 másodperces felfelé mozgás, és a rá következő 3-4 másodperces negativ szakasz az eredményes edzés alapelve.
Amire még nem árt figyelni, azaz, hogy az edzések hossza sem előnyös, ha másfél óránál tovább tart, mivel ilyenkor a kortizol hormon szint könnyen az egekbe szökik, ami megnehezitheti a regenerálódást.

A jó hir az, hogy egyre jobban fejlődik a tudomány, igy már sok táplálékiegészitő létezik a kortizolszint csökkentésére, igy a regenerálódási idő leröviditésére.
Ha körül nézel a Webáruházban több olyan terméket is találsz, amelyek segitenek a regenrálódási idő lecsökkentésében, igy jobb izomnövekedési válasszal jár. A legfontosabb kiegészitők az aminósavak a Bcaa-k, de nem mehetünk el szó nélkül a Glutamin aminosav mellett sem.
Végezetül az edzés alapelvei röviden és tömören a megfelelő edzésterv a megfelelő edzésidő, elegendő pihenés és alvásidő a jól összeállitott étkezési terv, és ami még fontos az elegendő folyadék, vitamin-ásványi anyag és aminosav bevitel..

RockDry..