Kérdésed van? Hívj minket bizalommal! +421948362041

Hétfő - Péntek

08:00 - 18:00

 

 

 

 

 

Blog

Mik a helyes diéta alapjai?

RockDry
RockDry
2022.06.11 11:00
Mik a helyes diéta alapjai?

A jó hír az, hogy a sikeres fogyás képlete már régóta ismert és igen egyszerű...

Mik a helyes diéta alapjai?

 

A jó hír az, hogy a sikeres fogyás képlete már régóta ismert és igen egyszerű. Napi szinten kevesebb kalóriát kell magunkhoz venni, mint amennyit felhasználunk. A szervezet a hiányzó energia pótlására a tartalékaihoz, vagyis az elraktározott zsírhoz fog nyúlni. Így elkezdődik a zsírégetés, karcsúsodik a derekunk, keskenyebb lesz a csípőnk, szállkásabbak lesznek a combjaink.

De egy dologra nagyon figyelni kell! A súly csökkenés ütemére. Az egészséges fogyás üteme heti 0,5-1kg. Lehet heti 0,5kg-nál kevesebb is, de a legfontosabb szabály az, hogy heti 1kg-nál több ne legyen, kivételes eset a nagyon nagy túlsúllyal rendelkező emberek, nekik picit több súlycsökkenés is belefér. Ha hetente több kiló súlyleadás történik, akkor megsínyli az izomtömegünk és nagy eséllyel egészségkárosodás lép fel! Gondoljunk bele egy picit mélyebben az anatómiába:

Elsőre a felszines izomzat jut az eszünkbe. Miért is nevezem felszines izomzatnak? A magyarázat igen egyszerű.. Felszines izomzatnak nevezem a csontokat és a szerveket körbeölelő izomzatot, hisz az izomzat funkcója nem csak a mozgás, hanem a csontozatunkat és a szerveinket is össze tartja. A másik nagyon fontos funkciót ellátó izomzatunk, ami az életünk motorja a szivünk. A szivizom is izom, viszont egy nagy különbség van a felszines izomzattal szemben..

A szivizomzat nem épithető újra..! Most vegyünk egy nagy levegőt és azért egy nagy kő eshet le a szivünkről, mivel a szivizomzat sokkal, de sokkal nehezebben veszit a tömegéből, ha izomvesztés lép fel, de azért nem árt a fogyás ütemét betartani. Az izomzat megtartására mára mát több tipusú détát találtak ki, mind működik több kevesebb sikerrel, ha a kalória deficit megfelelően be van tartva. Későbbi irásomban részletesen kitérek a déta tipusokra, igy majd mélyebben beleláthattok a különbségek részleteibe. Bármelyik diéta tipust is választjátok az aranyszabály soha nem változik.

Minden esetben meg kell állapítanunk a szintentartó tápanyag bevitelünket. Mit jelent a szintentartó tápanyagbevitel? Amikor nem zsírosodunk, de nem is fogyunk akkor tartjuk a súlyunkat, ezt nevezzük szintentartásnak. Miután megfelelően behatároltuk, ezután megfelelő kalória deficitet kell beállitanunk, ha heti 0,5kg súly feleslegtől szeretnénk megszabadulni, abban az esetben 500 kalóriával kell csökkentenünk a szintentartó bevitelből, ha heti 1kg zsirleadás a cél, akkor pedig 1000 kalóriát kell elvenni az eddigi étrendünkből.

Amint ezzel meg vagyunk kiegészithetjük extra táplálékiegészitőkkel a diétánkat, amik nem csodaszerek, de segitenek a zsir leadásában és az anyagcsere sebességének gyorsitásában. Egyik közkedvelt kiegészitő aminosav és egyben szivizom erősitésre is hatásásos lehet az az L-carinitin. Ne feledkezzünk meg az izomzat védelme érdekében extra aminosavakkal is ellátni a szervezetünket.
Még nincs késő nyárig pár kilót leadni.. Tűzzetek ki célokat és irány az edzés.. :) 

RockDry..