Kérdésed van? Hívj minket bizalommal! +421948362041

Hétfő - Péntek

08:00 - 18:00

 

 

 

 

 

Blog

Ketogén diéta

RockDry
RockDry
2022.11.26 14:00
Ketogén diéta

A ketogén diéta az elmúlt években egyre ismertebbé vált a fogyókúrázók körében. Pedig az igazság az , hogy nem az elmúlt években fedezték fel, csak most került a diétázók reflektorfényében. Eredetileg egyes betegségek kezelésére használták, mint például az epilepsziás tünetek enyhitésére, vagy a daganatos betegségek kezelésére, amiket tudományos kisérletek is alátamasztanak. Viszont most a zsirégetésre gyakorolt hatásairól szeretnék egy pár szót megemliteni...

A ketogén diéta az elmúlt években egyre ismertebbé vált a fogyókúrázók körében. Pedig az igazság az, hogy nem az elmúlt években fedezték fel, csak most került a diétázók reflektorfényében. Eredetileg egyes betegségek kezelésére használták, mint például az epilepsziás tünetek enyhitésére, vagy a daganatos betegségek kezelésére, amiket tudományos kisérletek is alátamasztanak. Viszont most a zsirégetésre gyakorolt hatásairól szeretnék egy pár szót megemliteni. Mint minden diéta a kalória megszoritáson alapszik, tehát kevesebb tápanyagot kell magunkhoz venni, mint amennyit felhasználunk. A ketogén diéta is ezen az elven működik, viszont itt van egy kis csavar az egészben, mégpedig a tápanyagfeloszlás. A ketogén diéta során a zsirbevitel veszi át a hatalmat, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátbevitelt napi 50g alá, de egyes esetekben közel nullához kell csökkenteni, igy kerül a zsir a főszerepbe. A ketózis akkor alakul ki, amikor szervezet számára kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ahhoz, hogy elegendő energiát biztositson a különböző életfunkciókhoz, terhelésekhez egyszóval a testi funkciók ellátásához. A diéta működési elve a glikogén szint alacsonyan tartásán múlik, ezért kell a szénhidrátot extrém alacsony szinten tartani, mivel a magas zsirbevitel alacsony glikogén szint mellett ketontestek termelődésére serkenti az agyat és a májat, hogy biztositani tudja az optimális energiaszintet a szervek és az izomzat működéséhez. A ketontestek egy úgynevezett burokkal is körbe veszik az izomzatot, ami véd az antikatabolikus hatástól, magyarul az izomlépülést gátolja. Egy 75% zsir, 20% fehérje és 5% szénhidrát alapú ketogén diéta alkalmazása esetén a ketontest érték 0,5-5 mmol mennyiségre ugrik.

Másik nagy különbség a klasszikus diétától pedig az, hogy a fehérjebevitelt azért nem kell extrém magasan tartani, mivel a fehérje 50%-ka is glikogénné alakul, igy a magas fehérjebevitel is gátolhatja a ketózis kialakulását . A ketózis egyik előnye az, hogy az alacsony szénhidrátbevitel miatt, nincs vercukorszint ingadozás. A ciklus kezdetén fáradékonynak, erőtlennek érezheted magad, ami általában mintegy 2-6 hét után megszűnik, amig a tested áttér egy úgynevezett keto-adaptáció állapotba, azaz alkalmazkodik a ketogén táplálpzási módhoz. A ketó-adaptáció egy olyan metabolikus állapot, amelyben a szervezeted szénhidrátok helyett a zsirokat és ketonokat használja energiaforrásnak.
Nagyon sok élsportoló, maratonista, erőemelő ketogén diétát tartva nagyszerű sikerekről számol be, főként a vércukorszint stabilan tartása, és a jobberőnlét miatt. Az én tapasztalataim szerint ez mindig alkat függő kinek melyik diéta válik be. Valaki jobban reagál a ketogén étrendre, míg valaki a szenhidrát alapú étkezésre reagál jobban. Ez az embernek a genetikájától, anyagcseréjétől függ, amit mindig egy-két hetes étkezési napló kitöltése után tudok megállapitani.

RockDry...